Gipsarski radovi
Gipsarski radovi

Gipsarski radovi

Gipsarski radovi na potkrovlju, plafonu i pregradnim zidovima

Gipsarski radovi su nezaobilazan deo građevinske delatnosti u današnje vreme. Gipsarski radovi se obično izvode pred finalnu obradu zidova, plafona i podova, pa je sam značaj gipsarskih radova veoma veliki.

O gipsu kao materijalu

Gips je stena stara preko 200 miliona godina nastala taloženjem, vrlo lako se obrađuje i koristi se u građevini već dugi niz godina. Za čoveka je gips u potpunosti neškodljiv, te je sa gledišta biologije građenja potpuno besprekoran proizvod. Gips poseduje pH-vrednost ljudske kože, bez mirisa je i bezopasan. Ukratko, gips je materijal koji je prilagođen okolini, ekololški je besprekoran, a s biološkog gledišta je potpuno neškodljiv.

Negorivost gips-kartonskih ploča zasniva se takođe na dobrim svojstvima gipsanog jezgra. Gips u sebi veže oko 22 posto kristalne vode što kod ploča debljine 15mm iznosi oko 3 litra po kvadratnom metru. U slučaju požara ta voda deluje samogasivo.

 

Suva Gradnja - gipsarski radovi

Suva gradnja podrazumeva gipsarske radove i ima sve značajniji udeo u gradnji stambenih i poslovnih objekata. Pitate se koji su razlozi? Suvom gradnjom, odnosno gipsarskim radovima, kao načinom gradnje, odnosno završnim građevinskim radovima, možete potpuno individualno kreirati vaš interijer prema vlastitim željama ili ideji arhitekta zbog visoke plastičnosti materijala i velike mogućnosti kombinovanja oblika i vrsta gips elemenata. Kvalitetnim izvodjenjem gipsarskih radova postiže se dobra toplotna i zvučna izolacija i bitna karakteristika je brzina montaže. Gips je prirodni i biološki ispravan materijal pa je preporučljiv i zbog zaštite zdravlja ljudi. Suva gradnja se izvodi od laganih materijala, a podrazumeva gipsarske radove u izradi zidova, prezida, spuštenih plafona, suve glazure za izravnavanje podova...

Gipsarski radovi suva gradnja
Gipsarski radovi suva gradnja
Gipsarski radovi suva gradnja
Gipsarski radovi suva gradnja
Gipsarski radovi suva gradnja
Gipsarski radovi suva gradnja
Gipsarski radovi suva gradnja
Gipsarski radovi suva gradnja
Gipsarski radovi suva gradnja
Gipsarski radovi suva gradnja

Gipsarski radovi u potkrovlju

Prilikom gipsarskih radova u potkrovlju, gips-kartonske ploče su idealno rešenje za preuređenje zidova i plafona zbog sledećih karakteristika:
- gips-kartonske ploče ne gore
- u kombinaciji sa izolacionimim materijalima zimi gips-kartonske ploče štite od hladnoće, leti od vrućine
- gips-kartonske plče su dobra zvučna izolacija
- gips-kartonske ploče imaju dobru sposobnost upijanja vlažnog vazduha iz prostorije
- funkcionalna konstrukcija od gipskartonskih ploča stvara zdravu životnu klimu u prostoru

Kombinacijom konstrukcijskih i izolacionih sistema prilikom gipsarskih radova, potkrovlje možete preurediti u skladu sa svim konstrukcijskim i izolacionim zahtevima, a dobra toplotna, zvučna i protivpožarna zaštita gips-kartonskih ploča omogućava vam oblikovanje komfornog stana. Primenom suve gradnje, odnosno izvođenjem gipsarskih radova, u prostorije ne unosite nikakvu dodatnu vlagu niti prašinu, a uređene prostorije useljive su odmah po završetku radova. Pritom Vam gips-kartonski sistemi s tipskim profilima, izolatorima i opločavanjem omogućavaju laku i brzu izvedbu konstrukcija koje bitno usporavaju širenje vatre (F 30) ili pak zaustavljaju požar (F90).

Gipsarski radovi na spuštenim plafonima

Spušteni plafoni se, kao deo gipsarskih radova, najčešće primenjuju da bi se smanjila visina prostorije i kada treba provući instalacije u šupljini iznad prostora. Spušteni plafoni se postavljaju i kada je površina postojećeg plafona oštećena ili neravna. Dodavanjem termoizolacije, koja je karakteristična za gips-kartonske ploče, smanjuju se troškovi grejanja.

Knauf sistemi za spuštene plafone, odnosno sve gipsarske radove, su idealno rešenje za moderno uređivanje životnog ili radnog prostora, ali i za adaptaciju starih ili oštećenih enterijera. Gipsani elementi nude mogućnost kreativnog oblikovanja prema individualnim željama i potrebama. Savršeno oblikovan i kvalitetno postavljen spušteni plafon može dati poseban naglasak i atmosferu u Vašem stanu, kancelariji, restoranu...

Gipsarski radovi - izgradnja pregradnih zidova

Gipsarski radovi kojima se izradjuju pregradni zidovi od gips-kartonskih ploča omogućavaju brzu gradnju bez šalovanja, armiranja i štemovanja za instalacije. Gips pregradni zidovi imaju odlična zvučna, toplotna i protivpožarna svojstva i daju pregradnim zidovima od gips-kartonskih ploča najširu primenu u svim vrstama stambenih, poslovnih i industrijskih objekata. Mala masa pregradnih zidova od gipsa, od svega 20-50 kg po kvadratu površine pregrade, značajno smanjuje opterećenje zgrade i zato je idealno i za potkrovlja. Šuplji prostor pregrade od gipsa služi za brzo i racionalno postavljanje svih vrsta instalacija i izolacija. Pregradni gipsani zidovi mogu biti sa jednostrukom ili dvostruko potkonstrukcijom, a oblažu se sa jednim ili dva sloja gips-kartonskih ploča.

Pregradne zidove od gipsa čini potkonstrukcija i obloga od gipsanih ploča. Potkonstrukcija se sastoji iz čeličnih, pocinkovanih profila na koje se obostrano montiraju gipsane ploče. Izvedba potkonstrukcije i vrsta obloge zavise od visine ugradnje, namene korišćenja prostorije, zvučne izolacije i zaštite od požara. Pregradni zidovi od gipsa se odlično prilagođavaju građevinskoj strukturi modernih objekata, a takođe pružaju idealna rešenja za izvedbe raznih polica, ormara i sl.