Parket kao podna obloga
Parket kao podna obloga

Izrada podova - Postavljanje podova

Postavljanje podnih obloga - parket, laminat, keramičke pločice, tepisi i tepisoni

Podovi i vrste podnih obloga

Podovi i podne obloge se pri uređenju životnog ili poslovnog prostora, pre finalnog uređenja enterijera (namještaj, tepisi, sanitarije) moraju dobro osmialiti i odabrati. Retko ko o podovima razmišlja kao o bitnom delu uređenja, podovi su osnov kvalitetnom i ekonomičnom životu u nekom prostoru. Danas na tržištu postoji mnogo vrsta podova, podnih obloga, a njihova podela zavisi od njihove namene, odnosno mestu na koje se postavljaju. Najčešće se upotrebljavaju: parket, laminat, keramičke pločice, tepisoni, itisoni, linoleum...

Postavljanje parketa

Postavljanje parketa, u odnosu na laminat koji je jeftiniji, isplativije je zbog dužeg životnog veka parketa. Setite se stare poslovice " Nismo bogati da kupujemo jeftino".

Dakle, ako uređujete prostor u kojem namjeravate dugo i kvalitetno živeti, najbolji izbor je parket. Zavisno od Vaših želja za izgledom i kvalitetom, zavise i vrste parketa i vrste drveta od kojeg je parket napravljen. Postoji:

  • hrastov parket
  • jasenov parket
  • bukov parket
  • bambusov parket
  • parket egzotičnih vrsta drveta.

Izbor vrste drveta od koje je napravljen parket i načina postavljanja parketa najviše zavisi želje i od mogućnosti naručioca.

Postavljanje linoleuma

Postavljanje linoleuma je takođe jedna od dobrih odluka pri postavljanju antialrgrijskih podnih obloga. Linoleum je izrađen iskjučivo od prirodnih materijala, pa se može postaviti u bilo koju vrstu prostorije čak i u one u kojima je velika frekventnost ljudi.

Postavljanje laminata

Postavljanje laminata, pored toga što je podna obloga koja je jeftinija od parketa, mnogo brže se postavlja i ne zahteva dodatnu finalnu obradu, a malo spretniji to mogu učiniti i bez majstora. Dok finalna obrada parketa zahteva hoblovanje, lakiranje u više slojeva uz opciono brušenje nekih od slojeva, laminat je već fabrički presvučen dosta otpornim materijalom. Laminat se proizvodi u mnogo različitih dezena i boja, kao i u nekoliko debljina.

Od kvaliteta laminata zavisi i njegova otpornost na habanje, ali se za razliku od parketa, lakše i menja u slučaju potrebe. Trajnost površinskog sloja laminata zavisi, kako od kvaliteta, tako i od mesta na kojima se postavlja. Frekventni prolazi (hodnici, prilazi otvorenim terasama i sl, često nisu baš najbolja mesta za postavlajnje laminata. Laminat je dosta podlozan upijanju vode, tako da ga treba izbegavati na mestima koja se kvase ili mogu doći u dodir sa vodom.

Postavljanje tepisona i tepiha

Postavljanje tepisona kao vrste podnih obloga može se uraditi u kancelarijama, odnosno poslovnim prostorima ili u prostorijama u kojima duže boravite. Tepisoni se uglavnom postavljaju od zida do zida čime se može promeniti i sam izgled prostorije na bolje. Tepisoni se mogu postavljati i preko keramičkih pločica lepljenjem, što ubrzava sam tad i ne zahteva prethodno uklanjanje ranije podne obloge.

Tepisi su, sa druge strane, stvar ličnog ukusa. Nakon postavljanja podnih obloga, kvalitetnim i lepim tepihom može se životni ili poslovni prostor još više učiniti udobnijim  iprijatnijim. Tepih koji prati izgled prostorije može biti pravi element koji će ulepšati prostor.