Izolaterski radovi
Izolaterski radovi

Izolaterski radovi

Ugradnja izolacije u kući ili stanu

Izolaterski radovi su, pored ostalih građevinskih radova u kući ili stanu, jedni od najvažnijih i mogu se izvoditi u toku izgradnje ili na kraju radova.

Osnovni razlozi izolovanja, odnosno izvođenja izolaterskih radova na kući ili stanu su sprečavanje odvođenja toplote u spoljnu sredinu ili sprečavanje grejanja unutrašnjih površina u toku leta. Izolaterski radovi se vrše i u cilju izolovanja površina koje dolaze u stalan dodir sa vodom (hidroizolacija), kao i u cilju izolacije od buke.

Izolaterski radovi se mogu izvoditi i kao samostalni u cilju poboljšanja postojeće ili zamene postojeće izolacije. Količina energije koju ćete uštedeti dobro urađenom izolacijom kuće zavisi od dosta faktora: od zatečenog stanja, od jačine predstojeće zime, oblika i konstrukcije Vaše kuće ili zgrade, navika Vaših ukućana, efikasnosti sistema za grejanje itd.

Stil Gradnja vam obezbeđuje maksimalnu toplotnu, zvučnu i hidro izolaciju za Vaš dom, kvalitetnim i brzim izvođenjem izolaterskih radova, kao i upotrebom najkvalitetnijih izolaterskih materijala.

 

Zašto vršiti termo izolaciju?

Većina kuća i stanova u našoj zemlji je izgrađena sa nedovoljno dobrom toplotnom izolacijom. Najveći krivci za to su nedosledno poštovanje i kontrola standarda u građevini, kao i zastarelost tih standarda i same toplotne izolacije (kod stare gradnje). Moramo imati na umu da izolacioni materijali poput staklene vune, ploča od sintetičkih materijala, a naročito prirodni izolacioni materijali (kao npr. trska) sa vremenom gube svoje izolacione karakteristike usled dejstva vremena i vlage, tako da, ako je Vaš dom ikada i zadovoljavao standarde toplotne provodnosti, sada zasigurno radi "sa gubitkom".

Zagrevanje Vašeg doma u zimskim mesecima učestvuje u ukupnoj energetskoj potrošnji sa neverovatnih 50-70%. Otprilike 20% od toga se troši na zagrevanje vode u bojlerima i veš-mašinama. Zato je prva i najveća mera uštede u svakom domu plansko korišćenje ovih uređaja tokom hladnih meseci.

Izolaterski radovi
Izolaterski radovi
Izolaterski radovi
Izolaterski radovi
Izolaterski radovi
Izolaterski radovi
Izolaterski radovi
Izolaterski radovi
Izolaterski radovi
Izolaterski radovi

Izolacioni materijali

Vunasti materijali (u balama ili rolnama):

 • Staklena vuna
 • Kamena vuna ("Rokvul")
  Gde se primenjuje: U završnoj obradi zidova, podova i plafona, kao i krovnih konstrukcija
  Osnovne prednosti i mane: Laki za ugradnju.
  Mana: Za bezbednu ugradnju je potrebna HTZ oprema: rukavice i maska/naočari za lice

  Penasti materijali:
 • Penasta vuna
 • Fiberglas
 • Poliuretanska pena
  Gde se primenjuje: Otvorene ili nepristupačne šupljine u zidovima, kao i male šupljine oko instalacionih cevi, prozora itd...
  Osnovne prednosti i mane: Najčešće se koristi za popravku postojeće izolacije (nanošenje u nepristupačne šupljine ili rupe nepravilnih oblika)

  Pločasti materijali:
 • Ekstrudirana polistirenska pena (XPS)
 • Ekspandovana polistirenska pena (EPS)
 • Poliuretanska pena
 • Poli-izo-cijan-uratska pena
 • Pluta
  Gde se primenjuje: Podrumski zidovi; Kao jedan od slojeva u spoljnim zidovima; Neventilisane krovne konstrukcije malog nagiba
  Osnovne prednosti i mane: Najveća izolaciona moć u odnosu na debljinu sloja i cenu od svih navedenih materijala. Sve vrste ploča su dostupne sa velikom broju stovarišta i relativno su jeftine, a jednostavne za ugradnju. 
  Mana: mora se paziti da se postavljanjem ovakvih ploča (naročito u kombinaciji sa PVC folijom) ne naprave tačke kondenzacije, na kojima će se vlaga sakupljati i slivati u prostorije ispod.

  Folije:
 • Plastificiran papir
 • Polietilenska folija sa vazdušnim mehurovima
 • PVC folija
 • Plastificirani karton
  Gde se primenjuje: Krovne konstrukcije, plafoni, podovi, spoljni zidovi...
  Osnovne prednosti i mane: Jeftine i lake za montažu.
  Mane: Efikasnost zavisi od smera protoka toplote. Mogućnost neželjene kondenzacije vlage.

  Tečni izolatori:
 • Perlit
 • Vermikulit
 • Vaserdiht...

Gde se primenjuje: Nisu striktno namenjeni za toplotnu izolaciju, ali se neretko koriste u kombinaciji sa ostalim sredstvima, naročito pri opravkama u starijim kućama.

Hidroizolacija

Hidroizolacija je skup radnih postupaka koji treba da zaštite građevinske objekte od štetnih dejstava vode i vlage. Pored obezbeđivanja upotrebljivosti i dugotrajnosti građevinskih objekata hidroizolacija treba da obezbedi i zdrave uslove za ljude u objektima. Hidroizolacija, takođe, ima značajnu ulogu u zaštiti voda od štetnih uticaja industrije, saobraćajnica, deponija i sl...

Vlaga je štetna kako za ljude tako i za objekte. Sanacija vlage spada u hitne i neodložne radove, čim se primeti pojava vlage neophodno je hitno intervenisati. Da bi se vlaga uspešno sanirala neophodno je utvrditi uzroke nastanka tj. utvrditi oblik vlage.

Do pre 30-ak godina mišljenje stručne javnosti bilo je da su beton i betonske konstrukcije "veečni". Pojave oštećenja na betonu i betonskim konstrukcijama ukazivali su na to da beton i betonske konstrukcije nisu "večni", tačnije da su vrlo skloni propadanju. Oštećenja betonskih konstrukcija u više od 80% slučajeva su posledice korozije armature.