Molersko farbarski radovi
Molersko farbarski radovi

Molerski radovi

Molersko farbarski radovi važan su segment uređenja prostora. Bojom oplemenjujemo i oživljavamo prostor, dajemo mu sopstvenu notu. Bojom postižemo kontraste, naglašavamo prostornost te prostoru dajemo novu dimenziju. Zahvaljujući savremenim tehnologijama i bogatim izborom materijala granice vaših želja ne postoje. Vaše je samo da pustite mašti na volju, ostalo je na nama. Radimo prema vašim sopstvenim željama ili projektu arhitekte. Molerski radovi, bar kad su u pitanju krečenje zidova i plafona, vrlo često se izvode u kombinaciji sa gipsarskim radovima.

Uloga molersko farbarskih radova

Molerski radovi imaju ključnu ulogu prilikom izvodjenja završnih radova u gradjevinarstvu, prvenstveno zbog razloga što boje svakodnevno utiču na naše živote. Kada uđemo u neki prostor prvo njih primetimo, a tek onda oblike prisutne u njemu. Takođe, dokazano je da boje utiču na našu psihu. S planiranom upotrebom boja, tekstura i uzoraka, možemo uticati na naše opažanje i tako postići da nam se pojedini arhitektonski elementi i celokupan prostor čine drugačiji. Pri tome želimo ambijent što više prilagoditi našim željama i osećanjima.Spomenutoj potrebi za željenim nijansama pridružuje se i čisto praktična potreba za redovnim, obnavljajućim bojenjem, bilo da je rezultat dečjih slikarskih umetnosti, kuhinjskih nezgoda, otisaka prstiju svih generacija, zamene nameštaja ili sasvim jednostavno kao rezultat želje za promenama.

Molersi i farbarski radovi
Molersi i farbarski radovi
Molersi i farbarski radovi
Molersi i farbarski radovi
Molersi i farbarski radovi
Molersi i farbarski radovi
Molersi i farbarski radovi
Molersi i farbarski radovi
Molersi i farbarski radovi
Molersi i farbarski radovi

Korisni saveti

Pri izboru boja i materijala za unutrašnju dekoraciju prostorija dajemo nekoliko korisnih saveta:

  • Na mestima izloženim sunčevoj svetlosti i u letnjim sobama, svetle boje i reflektirajuće bele boje s hladnom notom delovaće umirujuće i sprečiće vrućinu.
  • U hladnijim podnebljima tamne boje dobro deluju u spavaćim sobama: pružiće Vam osećaj topline i sprečiće hladnoću. Tamna crvena biblioteka ili radna soba mogu biti dobro pribežište u hladnoj zimskoj noći s par užarenih cepanica u kaminu. U krajevima s hladnom klimom nikako nemojte previše potamniti dnevne sobe. U tim krajevima ćete ionako imati ograničenu dnevnu svetlost a nećete se htjeti osećati previše lišeni svetla.
  • Ako živite u krajevima s vrućom klimom ili ako u Vašu sobu dopire puno sunčeve svetlosti, izbegavajte tamne boje. One zadržavaju vrućinu i mogu prouzročiti osećaj zagušljivosti.
  • U hladnim sobama ili u onima koje su okrenute prema severu dodajte crvenu, crveno-narančastu ili narančasto-žutu boju te boje poput dinje.
  • U pretoplim sobama okrenutim prema jugu ohladite boje dodajući plavu, plavo-ljubičastu ili plavo-zelenu.